Waar veel Androidmodellen, met Samsung voorop, vaak vrij drastische veranderingen aanbrengen in het ontwerp van de telefoon, geldt dit voor Apple iPhones niet. Sinds de eerste iPhone zijn de smartphones enkel dunner geworden en zijn enkele knoppen verplaatst. Ondanks de minimalistische veranderingen door de jaren heen, doen nieuwe iPhones het traditioneel goed bij de lancering.
De iPhone 7 is in september 2017 uitgebracht als de opvolger van de iPhone 6. De vraag is: bestaat er voldoende reden om de iPhone 6 te vervangen voor de nieuwe iPhone 7, of kun je de 6 beter wat langer houden?
Buitenkant van de iPhone 6 en 7
Zoals we gewend zijn van Apple, zijn er optisch vrijwel geen verschillen tussen de iPhone 6 en 7. Sterker nog, de afmetingen zijn vrijwel identiek en het verschil in gewicht tussen de twee is slechts negen gram, waarbij de iPhone 7 de zwaardere van de twee is.
Stevigheid en waterdicht
Kijken we echter verder dan het design, dan zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de twee modellen. De iPhone 7 is namelijk aanzienlijk steviger dan de iPhone 6. Zo buigt de telefoon minder snel en kan hij maar liefst 30 seconden volledig onder water blijven zonder kapot te gaan.
Aangepaste thuisknop
Een andere duidelijke verandering is de thuisknop van de iPhone 7. Waar dit bij eerdere modellen een fysieke knop was, is het nu een gefixeerde knop. De knop werkt volledig op touch, waarmee veelvoorkomende problemen met de thuisknop van eerdere modellen verleden tijd zijn.
Speakers en koptelefoon
Ook de speakers van de iPhone 7 zijn sterk verbeterd, waardoor voor het eerst hard geluid nog steeds vrij goed klinkt uit de telefoon.
Een andere verandering is op het eerste oog echter minder positief. Misschien wel de meest besproken verandering van de nieuwe iPhone 7 is het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting. In plaats hiervan heb je nu speciale Apple-oortjes nodig die in dezelfde aansluiting gaan als het kabeltje voor het opladen en maken van een computerverbinding.
Apple zegt zelf dat de verwijdering van de aansluiting om verschillende redenen nodig was. Zo zou de telefoon zonder verwijdering niet waterdicht kunnen zijn. Ook zou de aansluiting sterk verouderd zijn en wil Apple beginnen met innoveren op dit gebied. Desalniettemin is het ontbreken van de aansluiting voor velen een doorn in het oog. Het argument van waterdichtheid is bovendien controversieel, omdat enkele smartphones van andere merken waterdicht zijn, terwijl zij wel over de koptelefoonaansluiting beschikken.
Scherm
Op het gebied van beeldkwaliteit zijn de veranderingen vrij minimaal. De kwaliteit is grotendeels gelijk, hoewel de iPhone 7 scherpere kleuren heeft en een maximale helderheid die 25% hoger ligt dan die van de iPhone 6.
Interne specificaties
Hoewel de iPhone 7 aan de buitenkant zeker verbeteringen heeft ten opzichte van de iPhone 6, zijn deze voor velen misschien nog niet doorslaggevend om te upgraden. De interne prestaties brengen hierin wellicht verandering.
Snelheid processor
Misschien wel dé reden om over te stappen: de verbeterde snelheid van de iPhone 7. De smartphone beschikt over een verbeterde processor en meer intern geheugen. Sterker nog, op dit moment is de iPhone 7 de snelste smartphone op de markt.
Om de iPhone 6 en 7 te vergelijken: de CPU en GPU van de iPhone 6S zijn respectievelijk 60% en 90% sneller dan die van de iPhone 6, wat duidelijk merkbaar is bij het gebruik. De CPU en GPU van de iPhone 7 zijn nog eens 40% en 50% sneller dan de iPhone 6S. Het verschil in snelheid ten opzichte van de iPhone 6 is hiermee dus enorm.
Ook de maximaal mogelijke internetsnelheid is sterk verbeterd, evenals de verwerking van de vingerafdrukscanner die je toegang geeft tot het toestel.
Camera
De camera van de iPhone 7 is eveneens verbeterd: van een 8-megapixelcamera van de iPhone 6 gaan we naar een 12-megapixelcamera in de iPhone 7. De camera is hiermee duidelijk beter, maar in de praktijk is de verbetering kleiner dan gehoopt. Zeker ten opzichte van concurrenten als Google en Samsung loop Apple duidelijk achter.
Accu
De accu van de iPhone 7 is nauwelijks verbeterd ten opzichte van de iPhone 6. De 7 gaat nauwelijks langer mee en ook het opladen verloopt nog altijd tergend traag. Ook hier delft Apple het onderspit tegen de eerder genoemde concurrenten.
Prijs en conclusie
De prijs van de iPhone 7 is zoals we deze mogen verwachten. Een los toestel is verkrijgbaar vanaf € 717,00 (32 GB). Positief is echter dat modellen met meer geheugen (tot wel 256 GB) relatief goedkoop zijn. De iPhone 7 met een indrukwekkende 256 GB geheugen is verkrijgbaar vanaf € 926,00.
Concluderend is de iPhone 7 op verschillende fronten een stevige verbetering ten opzichte van de iPhone 6. Hoewel de mate van verbetering van de camera en accu enigszins teleurstellend zijn, maakt Apple dit goed met onder meer de verbeterde stevigheid, waterdichtheid en vooral supersonische snelheid.